Real steel

Podeľte sa o svoje skúsenosti a prispejte vlastným článkom

Real steel

Poslaťod Slavik » 26 Sep 2016 13:33

Zdravím vás.


Hennesy mi poslal nôž na odskúšanie. Ako názov vlákna napovedá ide o Real steel zatvárak.
Nôž poslal ako kompenzáciu na odskúšanie pre viacerých členov. Ja by som navrhoval 5 členov ale keď sa prihlásia viacerí snáď to nebude problém.
Jedinou podmienkou je aby sa vrátil nezničený a nebrúsený.
Takže by som rád poprosil prípadných záujemcov aby sa prihlásili.
Podmienky účasti na tejto akcii sú rovnaké ako pri passarounde. Teda cca. dvojtýždňová doba na odskúšanie, pri strate alebo zničení noža dotyčný zabezpečí na svoje náklady nový kus a samozrejme zhrnutie osobných skúseností a názorov tu na stránke.
Čo sa týka pisania postrehov, ide o osobn dojmy teda každý príspevok na danú tému je vítaný. Aj keď to bude to isté.
Teraz mám nôž ja, takže po cca. týždni by som ho mohol posunúť.

Zatiaľ asi tak.

Slavik
Prílohy
20160925_123957.jpg
20160925_114558.jpg
20160925_113934.jpg
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Share On:

Zdielaj na Facebook Facebook Zdielaj na Twitter Twitter Zdielaj na Digg Digg

Re: Real steel

Poslaťod HENNESSY » 26 Sep 2016 20:37

Chcem to len trochu upresnit. Brusenie patri k testovaniu takze mi vobec nevadi. Nebolo by ale spravne menit tovarensky uhol. Dost by sa tym zmenili rezne vlastnosti a objektivny nazor dalsieho uchadzaca v poradi. Co sa tyka poskodenia, kludne mu dajte zabrat. Skrabance na cepeli alebo carbone znamenaju , ze noz nieco zvladne a nieje na ozdobu ( je tam toho bude vyzerat ako vsetky ostatne co mam :P ) Je to zatvarak tak zveriny typu batoning alebo pacenie radsej odlozte pre pevny. Rad si precitam vase postrehy takze smelo testujte. Uvidime ci prejde kvalita za rozumnu cenu cez passaroud Knife-Life.
Obrázok užívateľa
HENNESSY
 
Príspevky: 115
Obrázky: 1
Registrovaný: 04 Jún 2012 19:05
Bydlisko: SERED

Re: Real steel

Poslaťod kotuc20 » 27 Sep 2016 22:03

Rád sa pridám. Slavik tak si ma prosím pripíš.
Človek väčšinnou stretne svoj osud na ceste, ktorú si zvolil aby sa mu vyhol.
Obrázok užívateľa
kotuc20
 
Príspevky: 609
Obrázky: 3
Registrovaný: 12 Nov 2011 07:59
Bydlisko: Zvolen

Re: Real steel

Poslaťod Slavik » 28 Sep 2016 13:47

Si na zozname. ;-)
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Re: Real steel

Poslaťod Chamo » 28 Sep 2016 17:32

Ahojte, ja by som si tiez rad pozrel. Kludne niekedy na konci roka.
Chamo
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 27 Mar 2015 11:18

Re: Real steel

Poslaťod Slavik » 13 Okt 2016 09:31

Kotúč 20 pošli mi adresu prosim ťa. Ja už mám odskúšané. ;-)
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Re: Real steel

Poslaťod Slavik » 18 Okt 2016 21:38

Nôž je už na ceste k ďalšiemu testerovi. Do konca týždňa napíšem pár svojich postrehov.
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Re: Real steel

Poslaťod kotuc20 » 21 Okt 2016 18:03

Tak nôž je od včera u mňa.
Človek väčšinnou stretne svoj osud na ceste, ktorú si zvolil aby sa mu vyhol.
Obrázok užívateľa
kotuc20
 
Príspevky: 609
Obrázky: 3
Registrovaný: 12 Nov 2011 07:59
Bydlisko: Zvolen

Re: Real steel

Poslaťod Slavik » 23 Okt 2016 21:50

Real steel H6-S1 G 10/Carbon


Dva týždne v spoločnosti tohto malého šikovného pomocníka ubehli naozaj rýchlo. Aj keď ten čas nie je zrovna ideálny na odskúšanie noža, ale aký taký obraz si človek dokáže urobiť. A rovnako ho zapriahnuť do rôznej práce, či už doma, v kancelárii, alebo niekde vonku. Ja som mal to šťastie a mohol som ho vyskúšať v každom jednom prostredí.
Najskôr by bolo asi vhodné ozrejmiť si TTÚ. Takže :
Dĺžka zatvoreného noža: 11,1cm
Šírka noža je s klipom/bez klipu: 1,4 cm/1,2 cm
Dĺžka čepele: 8,6cm
Materiál čepele: Sandvik 14C28N nerezová oceľ
Materiál rukoväte: G-10, uhlíkové vlákno
Váha noža: 108g
Nejedná sa teda o žiadneho macka, ale o kompaktný a ľahký nôž. Vďaka neagresívnemu a bežnému dizajnu nevzbudzoval žiadne reakcie typu: „Pane bože to čo máš?“ , prípadne híkanie okoloidúcich, nezaujatých divákov. G 10 v kombinácii s carbonom na povrchu umocňuje pocit „gentlmanského noža“ za primeranú cenu. Tento pocit som mal aj vtedy, keď som nôž vybaloval zo striebornej papierovej krabičky. Balenie obsahovalo samotný nôž, molitanovú výstelku, záruku od výrobcu a handričku na nôž. Čo sa týka údaju o použití kombinácie týchto dvoch materiálov na črienke som trochu zmetený. Nakoľko carbon - povrch je aj na vnútornej strane črienky. Neviem teraz, či výrobca lepí carbon z obidvoch strán, alebo používa čistý carbon. A neviem ani posúdiť, kedy by boli náklady na výrobu menšie. Osobne si ale myslím, že v druhom prípade by to bolo lacnejšie.

Čo sa nosenia týka je užívateľsky veľmi priateľský a človek o ňom ani nevie. Vďaka váhe a celkovým rozmerom nezavadzia a pohodlne sa nosí ako v predných vreckách, tak aj v zadnom, či v „kapsáčoch“. Klip je jednopolohový typu „deep pocket“ („hlboké vrecko“ doslova), čo je ale škoda je to, že je posadený asi tak ½ cm od okraja a teda z vrecka vytŕča aj kus noža. Teda nosenie nie je až tak nenápadné ako by mohlo byť. Osobne mi to nevadí, nôž sa mi tak lepšie vyťahuje. Skúšal som aj nosenie vo vrecku v bunde a to je úplne dokonalé. V chladnom počasí hneď v ruke a pripravený k okamžitému použitiu. Ďalší spôsob ktorý som skúšal je vo vrecku na košeli medzi perami. Tam už sa prejavila váha cez 100 gramov a nosenie už bolo trochu problematickejšie. Ale v nejakej safari košeli by to určite šlo. Otvor na konci rukoväti poskytuje dostatok priestoru na pohodlné prevlečenie paracordu. Nie že by to bolo nutné, lebo klip je dostatočne tuhý a vo vrecku drží ako židovská viera. Vďaka hladkému povrchu črienky ide napriek tomu pohotovo vytiahnuť.

Teraz niečo k úchopu. Za sucha a ideálnych podmienok bol výborný a relatívne istý. K sto percentnému pocitu istoty by ale prispelo aspoň jemné zdrsnenie na črienke. To by ale narušilo povrch carbonu a nôž by už nebol tým čím je. Ak by sa niekto chystal nôž od tejto značky a modelovej rady zapriahnuť do nejakej väčšej práce v náročnejšom prostredí, odporúčal by som asi iný materiál na črienke. V mokrých alebo mastných rukách by mohol byť pre menej opatrného používateľa naozaj nebezpečný. Hlavne pri bodaní, prípadne robení dier čepeľou má ruka aj napriek vybratiu na ukazovák tendenciu skĺznuť na čepeľ. Otázne ale je, či niekto bude nôž využívať takýmto spôsobom. Pretáčanie a otáčanie noža do rôznych úchopov je trochu komplikovanejšie, za čo môže „gentlemanský“ vzhľad noža. Celý povrch je príliš hladký a neposkytuje taký pocit istého manévrovania ako by mohol. Netvrdím, že to nejde, ale niektoré povrchy sú na to vhodnejšie. Napríklad zdrsnená G10 je podľa mňa ideálna a osobne ju aj preferujem.

Otváranie noža je hladké a príjemné a po krátkom zoznámení sa už nôž pôsobil ako vyskakovačka. Jemným zatlačením palca na kolík čepeľ vyletuje s razanciou a ostrým cvaknutím. V otvorenom stave čepeľ istí pevný oceľový framelock. Ten je navyše poistený doplnkovou poistkou, ktorú výrobca nazval „Beta plus“. V podstate ide o klasický disk ( u iných značiek známy aj ako „Rotoblock“), ktorý istí aj framelock proti pretlačeniu, alebo vypáčeniu, avšak s tým rozdielom, že sa dá ovládať pohodlne aj jednou rukou. K jeho aktivácii dochádza po zatlačení (alebo posunutí ako chcete) smerom k otvorenej čepeli. Tá je v otvorenom stave istená bez akýchkoľvek vôlí, či stranových, tak aj proti ostriu. Frame je pevný a nezaznamenal som tendencie k uvoľneniu čepele, ani po bodaní či udieraní po chrbte čepele. Skôr som mal pocit, ako keby sa frame ľahko zakusoval a zatvorenie sa tak stalo trochu nepohodlným. Opäť to ale nebolo nič tragické. Zatváranie teda môžem označiť tiež za takmer bezproblémové.

Čepeľ zo Sandviku 14C28N dlhá takmer 9 cm síce nie je moc ( pre mňa malá), ale inému používateľovi a verím, že aj väčšine ľudí by vyhovovala. Na bežné práce, s ktorými sa môžeme počas dňa stretnúť, je absolútne dostačujúca. Samozrejme odkrojiť krajec chleba chce iný spôsob rezania, ale tí, ktorý to vedia, s tým problém mať nebudú. Samozrejme za predpokladu, že máme nôž nabrúsený. H-6tka má trochu hrubšiu fazetu, čo síce zvyšuje odolnosť ostria, ale zároveň aj znižuje rezné vlastnosti vysokého výbrusu. Preto ak chce mať niekto naozaj britvu a tento model sa mu páči, určite by som odporúčal fazetu stiahnuť o polovicu hrúbky určite. Čo by mohlo spôsobovať problémy je, ľahko esíčkovité ostrie, to môže mať za následok (aj má) nedokrojenie materiálu pri krájaní na doske. To je ale dosť komplikované vzhľadom na celkový tvar noža. Avšak s týmto sa dá veľmi ľahko vysporiadať, keď budeme pri rezaní používať len prednú časť ostria. Pri brúsení to ale môže spôsobiť nejakú tú komplikáciu, hlavne pri používaní kameňov. Ja som sa za celý ten čas s týmto zaoberať nemusel. Používal som len ocieľku na oživenie ostria. K samotnému ostriu sa mi je ťažko vyjadrovať, lebo nôž už prišiel ako používaný a vôbec netuším či s ním predošlý majiteľ už niečo robil. Je nutné ale podotknúť, že holil a aj papier dal s prehľadom.

Ja som nôž skúšal ako v domácnosti, tak aj vonku v prírode. K tomu domácemu krájaniu patrili hlavne potraviny. Začnime teda chlebom. Okrem toho, že má kratšiu čepeľ, som nepostrehol nejaké iné „nedostatky“ .Možno len zo začiatku, na ten prvý zárez by boli vhodnejšie zuby. Ale to je asi každému jasné. Krajec už mám. Pokračovalo natieranie maslom. Čepeľ je dostatočne široká, znovu žiadny problém. Zelenina- rajčiny, paprika po hladkej strane, šlo to. Očistiť a pokrájať cibuľu - žiadny problém. Zemiaky - to je kapitola sama o sebe. Síce je to plodina nenáročná na pestovanie, preverí ale nástroje pri jej spracovaní. Aj keď ich sebalepšie opláchnete, na šupke vždy ostanú mikroskopické čiastočky hliny a tie preveria odolnosť ocele. Po asi tak kile začínalo byť jasné, že nastal čas prebrúsenia. Prvý. Tvrdšie potraviny ako mrkva, zeler, jablká.... už trochu rozlamoval, ale s týmto nožom asi do kulinárskej súťaže nepôjdete. Syry, salámy - nič sa na čepeľ nelepilo, príjemná práca. Mäso, kuracina - asi netreba komentovať. Rozobrať surové kura síce trvalo trochu dlhšie, ale nôž je dostatočne masívny a netreba mať žiadne obavy z poškodenia, alebo neúspechu. Bravčové a hovädzie - to už bol trochu väčší problém. Šľachy, blany a tukové zhluky sa podpísali na ostrosti a nôž bolo treba znovu trochu prebehnúť na ocieľke. Obed úspešne hotový, ide sa ďalej.

Elektrikárske sťahovacie pásky - tu by človek najradšej mal skalpel. H-6ka bola na tom obdobne ako väčšina ostatných nožov. Človek zaberá iba krátkym kusom ostria a aj to spravidla len na hrote čepele. No na prvý, ani druhý krát to nebolo. Hrubá čepeľ, hrubá fazeta. Natesno stiahnutá páska dá ale zabrať aj iným a drahším nožom. Kartónové krabice, rôzne šnúry a parašnúry, gumové hadice a medené káble dali nožu tiež zabrať. Už neholil a ani papier nešiel tak hladko ako na začiatku. Kto chce ale super oceľ a výkon musí si priplatiť. Nie, že by sandvik bol špatný, ale každý materiál má svoje limity, s tým sa musíme zmieriť. Ocieľka.
Ide sa von. Prechádzka s deckami sa mení na rezacie závody. V krátkosti, mäkké drevá ako breza, ihličnany, lieska, je úplne jedno, či suché, či čerstvé, s prehľadom a eleganciou porážala čínska kudla. Buk ju už ale trochu potrápil a bolo to badať aj na ostrí. Aj keď je to zatvárací nôž, nedalo mi to a musel som skúsiť aj taký slabý odvar batoningu, kedy som miesto dreveného tĺku použil ruku. Hennesy prepáč. Na si 30 cm dlhom a 5 cm hrubom konári. Samozrejme s nezaistenou čepeľou. Ide to. Otázne je, či to má význam pri takých malých drevách. Máte pravdu nemá. Ale H-6ka dokáže určite rovnako pekne načať aj väčšie kusy dreva, kde by som si ďalej už vedel poradiť dreveným, či kamenným klinom. Na záver - ražne na opekanie, to už je taká klasika ale muselo to byť. Bez výhrad. Myslím si, že nôž sa so cťou vrátil do vrecka.
Nastal čas na lano. Cirka 2 cm hrubé, štvorprameňové, prírodné. Voľne visiace, sekom. Nepodarilo sa mi ho na jeden sek preseknúť ani raz. Krátka hrubá čepeľ jednoducho nemá takú razanciu. Rezanie tiež nebolo bohvieaké, fazeta je moc hrubá. Syntetické lano som k dispozícii nemal ale mám taký pocit, že výsledok by bol obdobný. To je ale iba moja teória.

Čistenie prebehlo až doma, najskôr hrubé nečistoty, potom tie jemnejšie. Bolo to vcelku jednoduché, bez akéhokoľvek rozoberania. Hubka, teplá voda, jar a na záver trochu premazať. Nikde nič neškrípe, všetko ide ako po masle. Potrápiť by mohla ale výrobcom nazvaná Beta plus poistka. Tá by mohla robiť problémy najmä v prípade, že by nôž spadol do blata, prípadne mokrý do prachu, či piesku. A neviem, či by stačil iba prúd teplej vody na vypláchnutie, ako v mojom prípade. Ostatne, tam sa zachytávalo aj tak dosť bordelu, aj pri spracovávaní potravín. Prebrúsiť a do vrecka.

Nôž za pár „drobných“, ale s veľkým potenciálom. Asi tak by sa dal celý tento môj testík zhrnúť. Aj keď nemôžem tvrdiť, že by v niečom priam exceloval, musím uznať, že je to naozaj veľmi praktický pomocník. A bežný ale aj náročnejší užívateľ bude spokojný. Okrem pekného dizajnu a ceny dokáže osloviť aj kvalitou spracovania. Dovolím tvrdiť, že tá prekonáva aj iných renomovanejších výrobcov. Aspoň v niektorých prípadoch. Takže čo sa mňa týka – DOBRE.
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Re: Real steel

Poslaťod Slavik » 23 Okt 2016 21:57

Teraz nejaká slabá fotodokumentácia. Ospravedlňujem sa ale vonku som skoro nič nenafotil a aj to málo za veľa nestálo.Je tu teda priestor pre ďalších testerov.
Takže fotky... Na prvých dvoch je vidieť Beta plus poistka, na ďalších celkový pohlad na nôž.
Prílohy
IMG_20161009_105834.jpg
IMG_20161009_105828.jpg
IMG_20161009_105734.jpg
IMG_20161009_105720.jpg
IMG_20161009_105709.jpg
IMG_20161009_105644.jpg
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Ďalší

Späť na Články a recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron