Postrehy k nožu od Sabol Brothers.

Podeľte sa o svoje skúsenosti a prispejte vlastným článkom

Postrehy k nožu od Sabol Brothers.

Poslaťod Slavik » 31 Okt 2016 23:25

Zdravím.
V prvom rade by som povedal, že som vďačný za príležitosť vyskúšať si nôž od bratov Sabolovcov. Aj keď ich vstup na fórum knife.cz nebol zrovna najšťastnejší robia zaujímavé nože, ktoré si pozornosť určite zaslúžia. Nože, z ich produkcie sú v naších končinách málo viditelné a to ako po materiálovej stránke tak aj po stránke spracovania. Takže tu je zopár mojich postrehov.
Najskôr nejaké TTD:
Material čepele: K 390.
Materiál rúčky : Juma.
Konštrukcia : Half tang .
Dĺžka čepele: 10,2 cm, merané pravítkom.
Celková dĺžka : 22,4 cm, merané pravítkom.
Hrúbka čepele :2,8 mm.
Púzdro : Holstex

Povrchová úprava TiN – Titan Nitrid, zlatolesklá, super tvrdá zlúčenina s vysokou odolnosťou proti oteru používaná k zvýšeniu odolnosti obrábacích zariadení a strojných súčastí. TiN vrstva je nanesená v kombinácii s CrN – Chróm Nitrid, čo je zas ďalší super tvrdý povlak s vysokou oteru vzdornosťou. Obidva typy povlaku sa používajú v strojárenstve, auto a aero priemysle ale aj v zdravotníctve.

Nôž prišiel zabalený v krabici vystlanej molitanom. Po rozbalení boli moje prvé dojmy veľmi rozpačité.Také malé, ľahké, nikde nič v kydexovom púzdre. Po vytiahnutí ma oslnila zlatá čepeľ . Čo ma trochu zarazilo bolo, že povlak na chrbte čepele a ani na half tangu nie je. Bol zbrúsený pri dopasovávaní rúčky. Čepeľ aj napriek ľahko matnému povrchu je naozaj vyleštená ako zrkadlo a skromná dáma by sa pomocou nej mohla aj „namaskovať“. Ďalšia vec, ktorá ma prekvapila je malá stopa po obrábaní na čepeli. (na to som upozornil aj Sabolovcov) Na funkciu to vplyv nemá a ani ma to nijak nerozčuluje ale viac puntičkárskemu kupcovi by to mohlo vadiť. A nakoniec výbrus, krásny, plochý a rezivý ale tu to tiež trochu uletelo pri chrbte. Stotinky milimetra ale zas platí to čo som napísal vyššie. Pri takýchto materiáloch, spracovaní a cenách by sa to stávať asi nemalo. K samotnému povlaku a jeho prevedeniu sa vyjadrovať nebudem, Sabolovci totiž už skôr povedali, že nevyšiel podľa ich predstáv. Váha noža je pri hrúbke čepele a typu konštrukcie naozaj minimálna.
Rúčka je vyrobená z Jumy. Celá pozostáva z troch kusov. S čepeľou ju spájajú tri titánové nity a predpokladám, že je aj lepená. Je tak hladká, že v prvom momente som mal pocit, že nôž mi z rúk vypadne, tie som mal vysušené od zimy. Z tohto som mal trochu obavy ale tie sa vytratili lebo aj pri práci keď som mal ruky mokré alebo mastné nôž nemal tendenciu vypadávať prípadne sa prekrúcať. Všetko je zmáknuté na jednotku, zlícovanie aj úprava povrchu. Mne by vyhovoval možno trochu drsnejší, prípadne s nejakou rybinou. Myslím, že manipulácia by sa dosť zlepšila ale to je iba môj názor.
Kydexové púzdro má elegantný carbonový vzhľad. Nôž nemá tendenciu vypadnúť a v púzdre drží spoľahlivo a ani pri poskakovaní alebo behu sa neuvolňoval. Zo začiatku držal pevne a nehrkotal ale po viacnásobnom vyťahovaní a niekoľko dňovom nosení sa mierne uvoľnil a nôž začal v púzdre hrkotať. Čo som ocenil bola rozteč dier, presne na veľký tek-lock. Nie každý výrobca to tak robí. Spracovanie je veľmi pekné, žiadne ostré hrany, všetko pekne zlícované a zaleštené.

K samotnému skúšaniu noža, ten týždeň je naozaj málo a aj keď som mal pár dní k dobru navyše aj tak si myslím, že až čas ukáže skutočnú odolnosť ostria a kvalitu práce.
Nôž som skúšal v práci aj doma a aj mimo domov v prírode.
Samozrejme som začal holením, holil, chlpy len tak odletovali. Nasledovala klasická A 4-ka opäť bez problémov. Vstupný rezací test dopadol výborne. Pokračoval som bežnými vecami s ktorými denne prichádzam do styku.
Teda potraviny, rožky, bagety - všetko čerstvé nemali šancu, na fotke je to vidieť. S chlebom to bolo horšie, najväčším problémom bola kratšia čepeľ. Toto ale možno eliminovať výberom noža prípadne dohnať šikovnosťou. Cibuľa- krájanie na kocky prebehlo bez nejakých výhrad, čo ma ale celkom otravovalo bolo krájanie na plátky. Cibula sa na čepeľ tak lepila, že som si za chvíľu zobral radšej iný nôž. To je dôsledok tak vysokého lesku, vždy to nie je výhodou. Rajčiny, paprika, baklažán, cukina nemali šancu. Pri paprike som samozrejme rez viedol po vonkajšej (hladkej) strane, nenasledovalo žiadne pilovanie ale nôž hladko prebehol až na dosku. Bravčové kože, slanina, bravčové pliecko v množstve viac než bežnom. Hovädzie mäso tiež nebolo nejakou veľkou výzvou. Po tomto procese som nôž skúšal na A 4-ke, opäť bez problémov. Nakoniec som skúšal surové, neošúpané zemiaky. Tie podľa mňa preveria ostrosť noža takmer dokonale. Aj keď ich sebe lepšie umyjete, vždy sa nájdu mikročastice hliny, piesku, .... a iných materiálov. Tie dávajú oceli na p... asi najviac. Takže po nakrájaní misky chipsov som znovu skúšal, holí ale už je cítiť, že to nie je to čo na začiatku. Papier mu ale stále problém nerobí. Tvrdšie ovocie a zeleninu krásne krája bez akéhokoľvek rozlamovania.
Potom nasledovalo rezanie paracordu, konopného lana, kartónov či elektrikárskych pások. Paracord, volne visiaci,sekom bez problémov. Rezom, jedno jeden kus, dva, štyri, osem, ... to šlo bez problémov pri 16-tich už sa prejavila krátka čepeľ a tým som test ukončil. Rezanie tlakom alebo strihom na tvrdej podložke mu problém nerobilo. Voľne visiace lano, sekom na prvý pokus sa mi to nepodarilo. Nie že by to nôž nezvládol, to len ja som zvyknutý na iné nože. Potom už som lano presekol na jeden sek. Takisto rezanie v ruke a strih na podložke prebehli bez problémov. Rezanie bolo príjemné, isté a rýchle. Hladká a vyleštená čepele lietala cez kartóny a aj cez ostatný materiál prenikala veľmi dobre. Pri elektrikárskych páskach som mal obavy z poškodenia ostria ale tie sa ukázali ako zbytočné. Ostrie je stále bez vady. Nakoniec odolnosť ostria a výbrusu overuje aj samotné kydexové púzdro, ktoré už má tiež pár zárezov. Štandardne všetky svoje nože skúšam aj na medených drôtoch a kábloch- spravidla na starej predlžovačke. Skúšam aj rez aj sek. Pri tomto som tento proces vynechal vzhľadom na určenie noža a povolenie výrobcu. Batoning som si odpustil tiež, to bola jedna z podmienok Sabolovcov. Koniec koncov nôž je hlavne na rezanie, na sekanie sú iné nástroje. Nemohol som si ale odpustiť nejaké tie ražne a také to bežné orezávanie kadejakých halúziek. Tu som tiež nepostrehol nejaké komplikácie. Ochotne sa zakusoval do čerstvého aj do suchého dreva.

Čo by mohlo byť zaujímavé by bolo použitie noža ako škrtadla v kombinácii s firesteelom. Hrany na chrbte má ostré dosť, teda kresanie by určite šlo. Veľmi rád by som totiž videl ako by sa správala povrchová úprava. Zatiaľ môžem len skonštatovať, že bežným látkam obsiahnutým v potravinách, ktoré na iných povrchoch už nechávajú stopy je odolná. Nôž som nechal pár hodín špinavý od cibule, zemiakov a jabĺk. Po vyše týždni už je na noži vidieť aj stopy používania, zopár šmúh od kydexu a škrabanec na čepeli. Takže čo sa odolnosti tejto povrchovej úpravy týka mám určité pochybnosti, či to bude správna cesta. Jednoznačne ale vypadá dobre .
Nasledovalo záverečné skúšanie na chlpoch a papieri, síce už to nešlo tak hladko a ale šlo to. Nôž som po celý čas testovania nebrúsil a ani ostrie neoživoval na ocieľke. Čo sa odolnosti týka to teda chalani majú zmáknuté na jedničku. Keď sa im podarí doladiť aj tie ostatné detaily bude to podľa mňa silná konkurencia v tejto kategórii nožov.

Na fotografiách sú aj nože s ktorými som nôž od Sabolovcov porovnával. Tie používam alebo som používal dosť intenzívne.
Za kvalitu fotiek sa ospravedlňujem ale interiér v ktorom som fotil nebol nijak extra vhodný na fotografovanie a navyše môj foťák už patrí skôr do múzea.

Slavik
Prílohy
20161031_151333.jpg
20161031_151325.jpg
20161031_151211.jpg
20161031_113001.jpg
20161031_112931.jpg
20161031_112743.jpg
20161031_104732.jpg
20161031_102935.jpg
20161031_102646.jpg
20161031_101318.jpg
20161030_103756.jpg
20161030_103653.jpg
20161030_102427.jpg
20161027_195435.jpg
20161027_170423.jpg
20161027_165745.jpg
20161027_165319.jpg
20161023_181432.jpg
20161022_135113.jpg
20161022_135042.jpg
Obrázok užívateľa
Slavik
Moderátor
 
Príspevky: 1771
Obrázky: 10
Registrovaný: 19 Okt 2011 09:04

Share On:

Zdielaj na Facebook Facebook Zdielaj na Twitter Twitter Zdielaj na Digg Digg

Späť na Články a recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron