Stránka 1 z 1

Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 26 Apr 2018 14:06
od 5om
Často sa stretávam pri nožoch s tvrdosťou v HRC. http://www.merenitvrdosti.cz/tvrdost.html
Kováči ako meriate tvrdosť ? Posielate to do nejakého meracieho ústavu poprípade laboratória, či to meriate doma, resp. v dielni ? Ako je možné merať tvrdosť v domácich podmienkach ?

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 26 Apr 2018 14:33
od sheriff
Ahoj, to je trocha problém v domácich podmienkach - ak ti ide o presný výsledok.

Po zakalení noža (alebo hocičo kalíš) prejdeš po povrchu pilníkom. Ak sa pilník "šmýka" a neuberá z ocele (ako keby si pilníkom šúchal po sklenenej fľaši) je to znak toho že kalenie bolo úspešné a nôž je zakalený. Je vhodné tento test robiť na ostrí noža. Ale... hovoríme o teste čo ti povie "zakalené/nezakalené."

Mne stačí vedieť že nôž je zakalený. Následne ho popustím o zopár HRC v bežnej kuchynskej trúbe (podľa druhu ocele a typu noža zvolím teplotu) a hotovo.

Ďalšou možnosťou je kúpiť si (ak sa pamätám tak za cca 50$ a viac, wtf) sadu testovacích pilníkov. Je v nej asi 5 kusov a každý kalený na inú hodnotu - napr. od 45, 50, 55, 60 až do 65 HRC. Aj tak ale dostaneš len veľmi hrubý a subjektívny výsledok. Ale dajme tomu že je to presnejšie.

Keďže meracie prístroje sú drahé, myslím že by sa dalo ešte uvažovať že si nájdeš ústav/firmu kde ti to spravia a máš presný výsledok. Tak to zrejme aj robia miestni nožiari ktorí nemajú merací prístroj (neviem ako sa presne volá a potrebujú presný výsledok.

To sú moje 2 haliere, určite ti niekto ešte poradí :)

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 27 Apr 2018 05:04
od Vasko
Ja to robím podobne.
Skúšam pilníkom, stredný sek mierne opotrebovaný, robím to len s jedným a niekoľko rokov, na iné ho veľmi nepoužívam. Okrem toho či berie neberie ešte počúvam zvuk aký je tvrdý. čím je to viacej zakalené, tým je ton vyšší, alebo zvonivejší.
Potom rez fľaše hranou. Ak ryhuje, tak je tvrdší ako ako sklo, niekedy rýhuje na niektorých miestach, na špičke by nemal.
Potom klasika popúšťacia, zo začiatku teplota nad 100 C, počas popúšťania, ak nezabudnem, tak vyberiem z rúry a skúsim urobiť vryp do fľaše, podľa toho ako to vyzerá, tak zvýšim alebo zotrvám na teplote. Niekedy som to hnal minimálne do zlatej, ale zbytočne ju nenaháňam. Ak zlatá farba nepríde, tak to nechám vychladnúť v rúre, ak sa ponáhľam tak aj vonku, nechladím ponorením.
Raz sme u Keresa experimentálne popúšťali v hrnci s vodou, čepeľ bola na dne a hodinu sme je varili v soľnom roztoku, asi tak dve lyžice soli, a fungovalo to.

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 28 Apr 2018 10:30
od sheriff
Podľa toho na čo budeš nôž používať, je lepšie to potiahnuť do slámovej-zlatej (opakujem to skôr pre laikov, viem že Vaskovi to netreba opakovať :) ) Na K720 som sa koľko krát uspokojil s ľahko žltou s tým že to bude OK, a takmer vždy mi pri neopatrnosti/páde uletela špička. Na nožoch ktoré budeš používať na hubky a podobne je OK nechať trocha tvrdšiu oceľ, ale pri všetkom inom poriadne popustiť.

Celkom ma zaujal ten váš pokus so soľným kúpeľom a zrejme to najbližšie skúsim. Aspoň nik nebude protestovať že okupujem rúru na pečenie :)

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 29 Apr 2018 04:51
od Vasko
Špičky nožov, to je zaujímavá kategoria :lol:

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 29 Apr 2018 22:03
od sheriff
To tvoje "Lepšie ohnutý ako zlomený" už nemôže byť výstižnejšie :)

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 07 Máj 2018 06:54
od Vasko

Re: Skúška tvrdosti.

PoslaťNapísal: 15 Máj 2018 22:40
od sheriff
Vasko píše:Tento test sa mi páči:
https://www.youtube.com/watch?v=8Yx-Aw2 ... ex=2&t=54s


Pekný testík. Ja väčšinou robím také opekačkové nožíky, ale nevidím nič zlé na 5-6 mm kúsku vyskúšať čo to vydrží... Vidím že nôž má hamon, a napriek tomu sa tang neohne ani keď po ňom skáče. Tam asi musí byť rozdiel medzi čepeľou a zvyškom len pár HRC.
Mal by som sa naučiť ruštinu thumb up