Recenziu som písal cca. po dvoj mesačnom nosení a používaní. Po opadnutí prvotného nadšenia a aj tento článok som zverejnil s odstupom zhruba dva týždne po napísaní.
Nože Swiza boli prvýkrát verejnosti predstavené v roku 2015 v Zurichu. Vyrábané sú v Delémonte kde sídlila nemenej známa firma Wenger. Či si získajú rovnakú obľubu a miesto na nožiarskej scéne ukáže až čas a hlavne používatelia. Vybavením sú modely Swiza dosť podobné ak aj nie rovnaké ,ako ich starší bratia od Wengeru a Victorinoxu. Azda najzásadnejší a najmarkantnejší je rozdiel v tvare a materiálovom prevedení rúčky. Materiál sa mi zistiť nepodarilo ale je dosť podobný Thermorunu, ktorý je známy a preverený. Zniesť by mal aj tvrdšie zaobchádzanie avšak toto si myslím,že u nožov značky Swiza nehrozí hlavne vzhľadom na primárne určenie nástroja ako vreckového multifunkčného nožíka. Videl by som ich skôr ako moderné EDC nožíky 21. storočia.
Teraz trochu technických údajov :
Celková dĺžka zavretého noža je 96 mm.
Hrúbka noža je 15 mm.
Dĺžka čepele je 76 mm.
Hrúbka čepele je cca. 2 mm v najhrubšom mieste.
Hrúbka ostatných nástrojov je obdobná aj keď pocitovo a pohľadovo vyzerá najhrubšie otvárač na konzervy.
Nôž prišiel z výroby nabrúsený, tak že holil a narezať papier formátu A4 mu tiež nerobil problém.
Čepel klasického poviem „švajčiarskeho tvaru“ je opatrená dizajnovým nehetníkom. Ten tvorí vyfrézovaný žliabok s vyrazeným nápisom SWIZA a samotným nehetníkom,ktorý je vyrezaný (vypálený) skrz celú hrúbku čepele. Osobne toto riešenie nepovažujem za najšťastnejšie vzhľadom na zachytávanie veškerého bordelu s ktorým príde čepeľ do kontaktu. Viď. foto. S tým je spojené aj komplikovanejšie čistenie.
Čepeľ je istená v otvorenom stave „button lockom“, čo je po rozmenení na drobné kombinácia liner locku a tlačítka. Tento typ poistky je vidieť hlavne na novších nožoch od Wengeru. Čo chválim je jednoliata rúčka vrátane samotného tlačítka, teda žiadna medzera na rúčke,ktorá by sa mohla zanášať tým „vreckovým bordelom“.
Otváranie čepele je hladké a jedno krokové.Zo začiatku treba prekonať, podľa mňa, silnejší odpor pružiny ale to považujem za plus. Možno by do budúcnosti nebolo špatné pouvažovať nad jednoručným otváraním, myslím, že technicky by to bolo možné ale to už je záležitosť výrobcu.
Nôž som nosil cca. 2 mesiace a snažil sa ho používať na všetko možné v rámci určenia noža. Teda potraviny (pečivo,chlieb,zelenina,ovocie), plasty(blistre), drevo (zahladenie triesok na palete,prútiky na opekanie,jednoduché vyrezávanie), kartónové krabice, elektrikárske pásky,....
Čo sa tohto použitia týka nezaznamenal som žiadne problémy a nôž si zo všetkým hravo a s prehľadom poradil.
Počas celej doby testovania som nôž prebrusoval iba raz na ocielke ináč si nepýtal žiadnu ďalšiu údržbu. Okrem bežného vyčistenia po práci.
Čo by som uvítal by bolo pridanie malej čepieľky na jemnejšie práce, prípadne malej zahnutej, ktorá by okrem pôvodného určenia (záhradníckeho) bola aj takou núdzovou obrannou záležitosťou. To je ale iba môj pohľad na vec a nie každý sa s ním musí stotožňovať.
Ďalším nástrojom alebo želiezkom,ktorému sa chcem povenovať je bodec alebo výstružník,či šidlo. Tak ako celý nôž aj ten prešiel určitými zmenami. Je kratší a aj keď má ostrý hrot, ten sa prudko rozširuje až do šírky 9 mm pri črienkach.Je opatrený malým otvorom na prevlečenie nite a hrubé šitie.Uplatnenie vidím pri núdzových opravách stanu či kožených výrobkov.
Bodec má jednostranný,celkom ostrý výbrus,ten je síce pod relatívne vysokým uhlom ale aj napriek tomu sa zarezáva do materiálu veľmi dobre. Počas prvého použitia ( v mojom prípade na rozšírenie otvoru v kydex púzdre) som to neodhadol a otvor spravil väčší. Ďalším testovacím predmetom bol kožený opasok a drevo. Tu už po zoznámení sa s nástrojom som bol opatrnejší a aj výsledok bol lepší. Aj keď po prvom použití som bol značne skeptický, ďalším používaním som sa presvedčil aj o účelnosti tvaru aj výbrusu. Bol som totiž presvedčený,že ostrie malo byť na opačnej strane.
Kombinovaný otvárač korunkových uzáverov, šrobovák a odstraňovač izolácie. K tomuto nemám moc čo napísať lebo použitie je jasné a niet mu viacmenej ani čo vytknúť. Snáď len že šróbovák mohol byť ostrejší a rovnako aj háčik, ktorý sa zasekáva o hrdlo fľaše pri otváraní. Ten je síce vyleštený jak psie gule ale zaoblené hrany spôsobujú skĺzavanie a tým aj komplikujú proces otvárania fľaše. Zárez na odizolovanie drôtov je funkčný bez problémov.
Asi najväčším nešťastím tohto noža je otvárač konzerv. Ten je kombinovaný s malým šrobovákom, ktorý som neskúšal ani nebolo na čom. Ale späť ku konzervám, no jedným slovom tragédia. Snáď nie som len neschopný ale s inými otvárakmi na iných nožoch som také ťažkosti nemal. Ovárak nie a nie udržať zaseknutý na plechovke. Každú chvíľu skĺzol a proces sa začínal znovu a znovu. O tomto svedčia aj fotky, okraje plechovky sú viacmenej roztrhané. Na tomto by bolo vhodné asi zapracovať. Neviem ako sa stavajú zástupcovia firmy k takýmto dotazom ale asi by s tým niečo spraviť mali
Vývrtka, bez problémov. Niežeby som bol nejaký vinár a mohol porovnávať ale tuto vážne nie je čo vytknúť.
Pinzeta tiež bez výtiek, musím pochváliť skosený tvar. Je schovaná na vnútornej strane príložiek. Triesku som si síce kvôli tomu nezadieral ale verím,že to by bol najmenší problém.
V prvom momente som si vravel na tom noži niečo chýba, uvedomil som si až neskôr že to je krúžok na zavesenie. Fiiha „švajčiar“ bez tejto možnosti no …... Ale predsa, znovu sa prejavil inovátorsky duch dizajnéra. Klasický krúžok bol nahradený otvorom na prevlečenie šnúrky na mobil. Áno tej tenkej,či to bude riešenie dlhodobo šťastné sa ukáže až časom.
Celkovo by som tento počin na nožiarskej scéne zhodnotil ako krok vpred po dizajnovej stránke, čo sa ale praktickej stránky týka je to suchý priemer. Až na pár inovácii je to krok vzad,hlavne čo sa týka reálneho používania nástrojov v praxi. Ale myslím, že po odstránení uvedených nedostatkov to bude plnohodnotný konkurent svojich starších príbuzných. To ale ukáže až čas.
Slavik
Zopár odkazov na www stránky:
www.swiza-shop.sk
1. kúsok
2. Kúsok