ja som K720 kupoval asi 2x - vždy v hrúbke 3 mm a kalil som parciálne (chrbát noža som nechal na vzduchu vychladnút, a čepeľou som v oleji hýbal dopredu-dozadu aby vychladla rýchlejšie.) Z podmienok ktoré mohli ovplyvniť výsledky by som spomenul že ja robím nože s jednostranným výbrusom.
Kalenie som robil ako ty, to znamená na magnet, ale vtedy ešte do starého hydraulického oleja - nie slnečnicového. Jeho viskozita je vyššia aj keď sa zahreje. Po zakalení som nôž držal v oleji pomerne dlho, až mal teplotu oleja (možno 70-80 stupňov ?) Potom normálne do trúby na hodinku, niekedy dve - teplotu som menil podľa účelu noža - na malé som dával asi 200C, na väčšie 250C. Nikdy som nerobil také veci ako stúpanie na nôž a podobne, ale nôž som poriadne poohýbal na doske. V jednom prípade mi uletela špička, ale pri popúšťaní K720 na 200C je to očakávané. Veľký nôž popúšťaný na 250C v dvoch hodinových cykloch bez problémov drží.
Sú tu väčší borci na kalenie a popúšťanie ako ja, ale ak to prasklo tak skús iný olej. Druhá možnosť je lepšie si ustrážiť teplotu kalenia, ak to robíš počas dňa tak to ľahko prepískneš. Alebo zvýšiť teplotu popúšťania - ak ti trúba nedá viac ako 250 tak skús dodatočne pri ohnisku, ja som to občas robil aj na plynovke - čepeľ slámovo žltá a chrbát až modrá/fialová. To je také neodborné, nevedecké popúšťanie ale teoreticky by to malo zvýšiť húževnatosť ocele.
Škoda čepelí, ale to samozrejme patrí k remeslu
