Japonské Kuchynské Nože

Podeľte sa o svoje skúsenosti a prispejte vlastným článkom

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Pepe » 24 Feb 2014 21:07

Chlapi,ten kai je fakt super noz.Reze jak ziletka.Zo zaciatku som mu nevedel prist na chut(myslel som,velky,nemotorny :? ) ale ked sa mu dostane clovek pod kozu ;-) je to fakt super.Doteraz som pouzival univerzalne kuchynske noze tescoma(netvrdim,ze su uplne zle)ale odkedy nam tohoto kracavca tescomi su az na druhom mieste :grin: inak mam prenho zvlast miesto kam ho po kazdom pouziti odkladam( je to original krabica v ktorej prisiel :P )
Pepe
 
Príspevky: 70
Registrovaný: 22 Nov 2013 21:19

Share On:

Zdielaj na Facebook Facebook Zdielaj na Twitter Twitter Zdielaj na Digg Digg

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Peter » 11 Apr 2014 11:01

Stale sa na tomto fore len orientujem. Dnes som nasiel vskutku dobry clanok od Jarena. Kedze som fanusik japonskych nozov viem ocenit take znalosti. Klobuk dolu Jaren clap . Tak sa hned aj predvediem svojim nakiri od Haiku Kurouchi z ostrova Kjusu, oblast Tosa. Je rucne kovany z blue Aoki a ma deklarovanych 63 HRC. Rucka je z magnolie. Mozem len a len odporucit.
Prílohy
Haiku Kurouchi.jpg
Peter
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 04 Apr 2014 13:54

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Jaren » 15 Apr 2014 09:12

Peter píše:Stale sa na tomto fore len orientujem. Dnes som nasiel vskutku dobry clanok od Jarena. Kedze som fanusik japonskych nozov viem ocenit take znalosti. Klobuk dolu Jaren clap . Tak sa hned aj predvediem svojim nakiri od Haiku Kurouchi z ostrova Kjusu, oblast Tosa. Je rucne kovany z blue Aoki a ma deklarovanych 63 HRC. Rucka je z magnolie. Mozem len a len odporucit.



Reagujem až teraz, bol som v nemocnici.

Ďakujem za pochvalu.

Chcem sa spýtať, či si kupoval cez obchodníka ( napríklad ), alebo z iného zdroja.
Obrázok užívateľa
Jaren
 
Príspevky: 604
Registrovaný: 14 Okt 2011 22:56
Bydlisko: BA

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Peter » 23 Apr 2014 07:54

Prepac Jaren, trochu meskam, ale sviatky...poznas to.
Zvykol som si kupovat japonske noze v BA. Dovodom je, ze ho chcem najpr chytit do ruky a az potom sa rozhodnem. Nasiel som jedneho predajcu, ktory vsetko co deklaruje ze ma aj skutocne fyzicky ma /co je viac raritou ako pravidlom/ thumb up . Kupil som si tam aj svoje Kasumi. Nazov obchodu radsej neuvediem, neviem ci by to niekto nepokladal za reklamu. Ale mimo fora viem dat tip :grin:
Peter
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 04 Apr 2014 13:54

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Jaren » 23 Apr 2014 09:39

Ak môžeš, pošli mi kontakt do SS-ky. Dík.
Obrázok užívateľa
Jaren
 
Príspevky: 604
Registrovaný: 14 Okt 2011 22:56
Bydlisko: BA

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Peter » 23 Apr 2014 13:15

SS furt trci v spravach na odoslanie. napis mi na tmspce@gmail.com
Peter
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 04 Apr 2014 13:54

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Jaren » 05 Máj 2014 11:24

Kasumi A Honyaki.

V prípade japonských nožov a hlavne ich výroby sa s rôznych dôvodov pri výrobe čepelí používa technika prekladania pásov ocelí. Od jednoduchého pásu ocele po opačné spektrum ako je damašok existuje niekoľko možností výroby sendviča ako takého.
Ja sa chcem dnes teoreticky venovať dvom základným spôsobom takejto výroby japonsky nazvané Kasumi a Honyaki.

Kasumi

Je to spôsob kladenia vrstiev z rôznych materiálov. Používa sa keď potrebujeme dosiahnuť vyššiu odolnosť čepele voči korózii alebo pre zvýšenie pružnosti. V strede býva obvykle tvrdá uhlíková oceľ a po bokoch je mäkšia nerezová oceľ. Iný variant je kvalitnejšia nerezová oceľ v strede medzi bokmi z mäkšej nerezovej ocele. Príkladom takéhoto riešenia je oceľ použitá na Fällknivenoch, kde v strede je VG10 a po bokoch je 420J2. Iný príklad je SanMai III používaná firmou Cold Steel, kde v strede je VG1.
Takto vyrobené nože bývajú cenovo zaradene od nižšej po strednú triedu, aj keď cena často závisí od renomé vyrábajúcej firmy či značky. Takáto oceľ sa často kupuje vyrobená od firiem špecializujúcich sa na tento druh ocele. Typickým príkladom je laminát práve s VG10, alebo SanMai III.

Honyaki

Pri výrobe Honyaki sa používa jeden druh ocele, ale ten sa rôzne prekladá aby sa dosiahla vytúžená pružnosť pri čo najvyššej možnej tvrdosti. Pri tomto spôsobe sa na rozdiel od damašku nerobí s väčším množstvom vrstiev. Obyčajne sa používajú len dve (hlavne pri jednostrannom výbruse), alebo najčastejšie tri. Pretože sa používa vysokokvalitná uhlíková oceľ a presnosť kovania je veľmi dôležitá a teda ju ovládajú len skutoční majstri kováčskeho remesla sú nože takto vyrobené výrazne drahšie. Samozrejme tomu zodpovedá aj kvalita nožov.
Na jednom fóre som sa stretol s otázkou na uhol brúsenia nožov do kuchyne. Zaujímavá odpoveď znela – “pre niekoho je aj 60⁰ príliš ostré a iný môže používať v pohode 12⁰ uhol”. Nože vyrobené technikou Honyaki bývajú s veľmi ostrým uhlom aj okolo 7⁰ pri jednostrannom výbruse. Používajú ich naozajstní odborníci na nože v kuchyni a len na to, k čomu sú určené.
Nemá veľký význam kresliť obrázky, preto uvediem len po jednom príklade z každého typu.

kasumiTypeKnife.jpg
kasumiTypeKnife.jpg (61 KiB) Zobrazené 4086 krát

Kasumi type Deba

konosuke-honyaki-wa-gyuto-240mm-5.gif.jpg

Konosuke Honyaki type Gyuto 240mm. Cena cca 1100$. Extrémne ostrý výbrus. Nôž vhodný pre skutočných labužníkov na kuchynské nože.

Myslím si, že menej skúsený človek veľmi nespozoruje rozdiely. Pravdepodobne ani pri používaní takéhoto noža. Skoro vždy sa k takýmto nožom dodáva drevené púzdro – saya, aby bola čepeľ po celý čas mimo práce chránená.

Tento krátky článoček mal za cieľ oboznámiť menej znalých z oblasti výroby japonských nožov.

Jaren

© 2011-2014 Jaroslav Politzer (Jaren), knife-life.sk, all rights reserved, všetky práva vyhradené.
Fotografie a texty sú chránené autorským zákonom a ich použitie nie je možné bez súhlasu autora.
Obrázok užívateľa
Jaren
 
Príspevky: 604
Registrovaný: 14 Okt 2011 22:56
Bydlisko: BA

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod dano251 » 27 Aug 2014 19:48

Ahojte. Tak dnes mi konečne dorazili nože objednané z Japonska thumb up , Tojiro Shirogami Series.

Krásne zabalené a super ostré.

IMG_4113.JPG

IMG_4114.JPG

IMG_4115.JPG

IMG_4119.JPG
Nakiri F-702A, čepeľ 165 mm

IMG_4122.JPG
Santoku F-701A, čepeľ 165 mm

IMG_4125.JPG
Deba F-901, čepeľ 150 mm

IMG_4127.JPG
Je to poriadny macko.

IMG_4128.JPG
Yanagiba F-930, čepeľ 210 mm

IMG_4132.JPG
A ešte jedna spoločná.


Mám z nich veľkú radosť :grin: .
dano251
 
Príspevky: 2
Obrázky: 0
Registrovaný: 26 Aug 2014 20:48

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod Jaren » 27 Aug 2014 22:54

Pekná séria. Prosím Ťa, napíš potom aj svoje skúsenosti s nimi.
Obrázok užívateľa
Jaren
 
Príspevky: 604
Registrovaný: 14 Okt 2011 22:56
Bydlisko: BA

Re: Japonské Kuchynské Nože

Poslaťod dano251 » 28 Aug 2014 08:42

Jaren píše:Pekná séria. Prosím Ťa, napíš potom aj svoje skúsenosti s nimi.


Jasné, napíšem. Už sa neviem dočkať, kedy ich zapriahnem do roboty. Len to musí chvíľu počkať, zajtra odchádzame na dovolenku, takže je u nás trochu chaos. Nákupy posledných potrebných vecí, balenie ...
dano251
 
Príspevky: 2
Obrázky: 0
Registrovaný: 26 Aug 2014 20:48

PredchádzajúciĎalší

Späť na Články a recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron